1 augustus , 2021

Willen we nog op een cruise?

Het toerisme in Knokke-Heist doet weer goede zaken, maar maakt het verloren voorjaar daarom nog niet goed. Ook de vliegtuigen met vakantiegangers gaan weer richting het zuiden. Het is een jaloersmakend beeld voor de cruisebranche in de omgeving van Zeebrugge. De schepen liggen nog altijd in hun thuishaven voor anker en het lijkt erop dat dat nog wel even zo blijft. Toch druppelen de eerste boekingen voor volgend jaar binnen. Maar als de corona-cijfers weer blijven verder stijgen zal dit ook opnieuw stilvallen.

Waar het andere jaren in de zomermaanden op veel dagen een drukte van jewelste is in de Zeebrugse cruiseterminal, is het er nu compleet uitgestorven. Een grote lege hal in het ABC-gebouw is wat rest.

Sinds maart hebben de meeste rederijen hun komst naar Zeebrugge (Brugge) afgezegd. Het wegblijven van de cruiseschepen heeft niet alleen impact op de cruiseterminal, maar op de economie van Brugge. “Als passagiers ergens in een stad komen gaan ze shoppen, naar een museum. Dat loop je nu mis”.

Corona heeft het imago van cruisevakanties geen goed gedaan. Iedereen kan zich de beelden nog herinneren van schepen vol passagiers die wekenlang ronddobberden op zee, omdat ze in geen enkele haven welkom waren. Daarnaast speelt de angst dat als één passagier ziek wordt, alle passagiers ziek worden.

De sector baalt van dat imago. Volgens hem is het aantal besmettingen op cruiseschepen verwaarloosbaar met het aantal gevallen op land. “Natuurlijk, elk geval is er één te veel.” Maar er zijn in totaal slechts 1100 cruisereizigers besmet geraakt met corona, terwijl het wereldwijd om miljoenen mensen gaat, klinkt het.

‘Op zee veiliger dan op land’

“Dan heeft de cruisewereld het zo slecht nog niet gedaan. Het was soms veiliger om aan boord te zitten dan om op straat te lopen.” Hij hoopt dat fervente cruisegangers zich daar ook van bewust zijn, zodat het imago weer een beetje herstelt.

Wie volgend jaar op cruisevakantie wil vanaf Zeebrugge heeft voorlopig genoeg keuze.

LEES OOK DIT

Volg ons op instagram

LAATSTE ARTIKELS