Welke kerstboom kun je het best plaatsen

Nu al kan je volop kerstbomen kopen, vroeger dan ooit heb je een ruim aanbod. Je ziet al vaak een versierde kerstboom staan door het raam van de buren, of op foto’s op sociale media. Het is dan ook een bijzonder jaar. Maar hoe vroeger je een kerstboom zet, hoe langer hij het zal moeten volhouden. De Inspecteur van Radio 2 zocht uit van welke boom je het langst kan genieten.

Volgens Koen Es van de Plantentuin in Meise is er een groot verschil tussen de vele bomen die je in de handel kan vinden. Je hebt niet enkel de keuze tussen verschillende soorten, maar ook tussen een boom met of zonder kluit. Hoe voorkom je dat je de komende weken constant afgevallen naalden moet opruimen en je eindigt met wat kale takken op Kerstdag?

Klassieke spar

De klassieke fijnspar is misschien wel de goedkoopste in zijn soort, maar is ook wel de boom die het snelst z’n naalden verliest. “Wie lang van z’n boom wil genieten kiest beter niet voor de fijnspar, en al zeker niet voor een exemplaar dat afgezaagd werd.” zegt Koen Es. “Als je hem koopt met kluit zal hij wel iets langer fris blijven, maar nog beter is een exemplaar dat opgekweekt is in een pot. Die hebben een betere kluit.”

Bij de uitgestoken bomen met kluit worden de grote wortels tijdens het rooien beschadigd. Maar ze hebben vaak ook niet genoeg kleine bijwortels, waardoor de bomen niet genoeg water kunnen opnemen. Heel vaak zijn de kluiten ook gewoon te klein.

Nordmann of Fraserspar

Deze 2 soorten zijn al enkele jaren flink in opmars. Je kunt ze intussen ook overal vinden. Koen Es: “De Nordmann en Fraserspar zijn iets duurder maar hebben ook het voordeel dat hun naalden niet afvallen. Zowel exemplaren met als zonder kluit hebben dat voordeel. Een ander voordeel is dat ze niet prikken“.

Onderhoud

Bomen met kluit geef je iedere week zo’n liter water, want via hun naalden verdampt er heel wat vocht. Zorg er voor dat de kluit of pot dus vochtig blijft. Maar je geeft best ook niet te veel water, want daar kan de boom ook niet tegen.

Ook bomen zonder kluit hebben water nodig. Daarom zaag je best onderaan een centimeter van je boom af voor je hem binnen zet. Net zoals bij snijbloemen dus, zodat ze beter water kunnen opnemen. Kies voor een staander die het mogelijk maakt dat de boom water kan opnemen. De typische houten staanders zijn dus af te raden.

Mode

Adrienne Fort met Pop-Up in Knokke-Heist

0
Adrienne Fort; het designlabel van exclusieve handtassen en unieke woonaccessoires. Elk item is ontworpen door Rita Van Heddegem en op ambachtelijke manier geweven in...

De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens

0
De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens in samenwerking met Woody wordt nu uitgebreid naar kinderen tot 10 jaar. Astrid...

Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel

0
Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel. We brengen een selectie van originele merken, speciale collecties en unieke stukken. Er is voor elk wat wils....

Veilinghuis Sotheby’s veilt de persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld

0
Veilinghuis Sotheby’s veilt in december een groot aantal persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld. Onder de hamer gaan meer dan duizend items uit zijn...