Wat brengt de beurs in 2021?

2021 zou wel eens een tegenvallend jaar kunnen worden voor de aandelenmarkten. Dat komt doordat al het goede nieuws al is ingeprijsd, schrijft CNN Business.

Na de coronacrash van maart hebben de wereldwijzen beurzen een opmerkelijk sterk herstel laten zien. De Dow Jones, S&P 500, Nasdaq en Russell 2000 bereikten afgelopen week allemaal nieuwe hoogterecords. De S&P 500 is dit jaar met bijna 15% gestegen, terwijl de techzware Nasdaq op een winst staat van maar liefst 40%.

Vaccins en steunpakket

Beleggers zijn optimistisch over 2021 vanwege de komst van de coronavaccins. Verder verwachten ze aanhoudende steun van de Amerikaanse centrale bank, en gaan ze ervan uit dat de nieuwe Amerikaanse president, Joe Biden, een grootschalig steunpakket zal introduceren om de economie uit het slop te trekken.

Met andere woorden, de markt gaat uit van een terugkeer naar de oude situatie. Maar volgens CNN is er geen garantie dat dat ook daadwerkelijk zal gebeuren.

Hooggespannen verwachtingen

Volgens Brad Neuman, directeur marktstrategie van Alger, lijken de aandelenmarkten herstel van de coronacrisis en een nieuwe piek in bedrijfswinsten al te hebben ingeprijsd. “Als de wereld niet terugkeert naar normaal, zullen beleggers teleurgesteld zijn”, zei Neuman.

De verwachtingen voor herstel van de bedrijfswinsten in 2021 zijn hooggespannen. Analisten gaan volgens FactSet uit van een stijging met 22% voor het hele jaar, inclusief een toename van meer dan 15% tijdens het eerste kwartaal van 2021.

Deze prognoses stroken volgens Barry Bannister, hoofd institutionele aandelenstrategie van Stifel, niet met de realiteit. Bannisters prognose voor de bedrijfswinsten volgend jaar ligt 11% onder die van de gemiddelde raming op Wall Street.

Mogelijke tegenvallers

Volgens Bannister onderschatten veel beleggers de kans dat Biden en het Amerikaanse Congres het niet eens worden over de omvang van een coronasteunpakket. Verder zijn er grote vraagtekens rond de logistiek bij de uitrol van de coronavaccins, en kan het maanden duren voordat de meeste mensen gevaccineerd zijn.

“Het vaccin is geweldig nieuws”, zei JJ Kinahan, hoofd marktstrategie bij TD Ameritrade. “Maar hoe komt de gemiddelde Amerikaan eraan? Wat als er een probleem is met de logistiek en de toeleveringsketen?” Volgens Kinahan is er daarom wat nervositeit over bijvoorbeeld consumentenaandelen zoals Disney and Starbucks, maar ook  cruisemaatschappijen en vliegmaatschappijen als United en Delta.

Het nieuwe normaal

Bannister verwacht dat de aandelenmarkten volgend jaar overwegend zijwaarts zullen bewegen. Neuman is iets optimistischer. Volgens hem zal de zwakke Amerikaanse dollar moeten helpen om de winsten van multinationals als de techreuzen te stuwen.

Maar Neuman verwacht niet dat de huidige rally volgend jaar in hetzelfde tempo zal doorgaan. Volgens hem zitten we voorlopig in een situatie van lagere rendementen en moeten beleggers uitgaan van een een procent of vijf koerswinst per jaar.

Mode

Adrienne Fort met Pop-Up in Knokke-Heist

0
Adrienne Fort; het designlabel van exclusieve handtassen en unieke woonaccessoires. Elk item is ontworpen door Rita Van Heddegem en op ambachtelijke manier geweven in...

De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens

0
De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens in samenwerking met Woody wordt nu uitgebreid naar kinderen tot 10 jaar. Astrid...

Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel

0
Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel. We brengen een selectie van originele merken, speciale collecties en unieke stukken. Er is voor elk wat wils....

Veilinghuis Sotheby’s veilt de persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld

0
Veilinghuis Sotheby’s veilt in december een groot aantal persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld. Onder de hamer gaan meer dan duizend items uit zijn...