Stephan Galon  brengt als Djules FMJ een helende en geëngageerde muzikale boodschap van hoop en liefde

Onze uitgeweken stadsgenoot Stephan Galon heeft sinds bij hem de ongeneeslijke  

ziekte multiple-sclerose werd vastgesteld, zich ontpopt tot een geëngageerde spoken word-artist. Zijn filosofische teksten vinden zowel hun inspiratie in zijn persoonlijke strijd als in zijn maatschappelijk engagement. Zijn woorden reflecteren op een hoogst eigen manier onze collectieve en individuele pijn. Ze snijden diep en dragen een beklijvende missie uit van onze condition humaine. Tegelijk zijn het ook boodschappen van genezing en hoop.  

Internationale multimediale toernee 

Na zijn eerste album Incurable (Ongeneeslijk) met poëtische teksten in het Engels en het Frans, is hij nu ook van plan om rond te toeren met multimediale live optredens. Het eerste concert van de 6-koppige Djules FMJ band is gepland 17 september 2022 in het Franse Gruissan aan de Middellandse Zee.   

Geïnspireerd door zuster Emmanuelle  

Stephan Galon, zoon van wijlen Jos Galon en oud-gemeenteraadslid Rita Meyers uit Knokke-Heist volgde zijn humaniora in het Sint-Leocollege in Brugge. De passie voor taal van leerkrachten als Paul Dewispelaere, Tina Danhieux en de betreurde Stefaan Louagie bevindt zich in het hart van zijn teksten. In het vijfde jaar werd hij sterk getroffen door een lezing van de Frans-Belgische zuster Emmanuelle over haar ontwikkelingswerk in de sloppenwijken van Caïro. Na zijn secundaire studies zette Stephan zich 6 maanden lang als vrijwilliger in bij deze hulporganisatie om er het lot van de allerarmsten in de bidonvilles van de Egyptische hoofdstad te verbeteren. Zijn  

aangeboren sociale vaardigheden die hij reeds had verfijnd als leider bij jeugdatelier Oranje en monitor bij de CM kwamen in Egypte goed van pas.  Deze beklijvende ervaring leidde tot zijn studies sociologie aan de Universiteit in Gent. Als student stond hij samen met de arbeiders van de Boelwerf op de barricades om hun sociaal onrecht aan te vechten. Hij studeerde af met onderscheiding en sloot zich daarna aan bij de Franse hulporganisatie Partage. Als ontwikkelingssamenwerker doorkruiste hij zowat de hele wereld.   

18 maanden in het spoor van de speciale eenheden van de federale politie  

Uiteindelijk belandde Stephan op de Brusselse vormingsdienst van de vakorganisatie ABVV om vervolgens vakbondsbestendige te worden in de Algemene Centrale Vlaams Brabant en daarna coördinator van het internationaal departement van de vakbond. Via een politiecommissaris, een dame die op het terrein out of the box-oplossingen zoekt en vindt, kwam hij in contact met de Directie Special Units van de Federale Politie. Anderhalf jaar lang mocht hij de Speciale Eenheden van de Federale Politie van dichtbij volgen. Arrestaties, oefeningen, gijzelingen, onderhandelingen, … overal zat hij, met zijn notitieboekje en fototoestel, op de eerste rij. Hij leerde de mensen achter de bivakmutsen kennen en sloot vriendschappen voor het leven. Hij stond met hen aan de toog én zag hen mensen met wanhoopsgedachten overtuigen om niet te springen. Hij scheurde met verschroeiende snelheden over snelwegen tijdens wilde achtervolgingen en werd net niet zeeziek. De vrouwen en mannen van het ‘Eskadron’ raakten hem diep. Het resultaat werd in 2013 de uitgave van “Operatie Diane, 18 maanden in het spoor van de speciale eenheden” een zinderend boek dat gaat over mensen die elke dag vechten voor onze veiligheid. 

Multiple-sclerose  

Zonder het echt te beseffen, was 2013 ook het jaar waarin de ziekte multiple-sclerose in zijn zenuwstelsel begon te woekeren. Pas op 10 mei 2021 werd de diagnose van MS formeel vastgesteld en volgde Stephan tijdens de maand augustus intense revalidatiesessies in het National MS Center van Melsbroek. Zijn tweewielige motorfiets heeft hij ondertussen ingeruild voor een Harley Davidson-trike waarmee hij regelmatig van Brussel naar zijn geboorteplaats Knokke-Heist rijdt. “De vibraties van de motor werken gunstig op mijn centraal zenuwstelsel zodat ik daarna beter met mijn wandelstok kan stappen in de mij sinds mijn vroege kindertijd geliefde Zwinduinen en -polders” vertelt Stef.  Als cultuurbeest heeft hij zich nu volop gestort op spoken word-performances die hij via Youtube verspreidt. Onder het artistieke pseudoniem Djules FMJ creëerde hij o.a. een poëtische ode aan zijn mama en alle moeders.    

Incurable: stap als MS-patiënt in de arena van het leven  

Met zijn eerste album Incurable, geproduced door de legendarische sound engineer en componist Dan Lacksman, wil hij aantonen dat ondanks zijn toenemende fysische en psychische beperkingen, ook een MS-patiënt een eigen identiteit heeft en meer is dan een zieke. Tegelijkertijd wil hij via zijn artistiek oeuvre ijveren voor grondiger wetenschappelijk onderzoek naar multiple-sclerose en betere revalidatiemogelijkheden voor MS-patiënten. Stephan wenst tenslotte als bruggenbouwer de mensen met een MS-deeltje in hun lijf een hart onder de riem steken en hen een getuigenis van hoop en moed meegeven. Tegen zijn lotgenoten blijft hij ondertussen herhalen: “Ga naar de mensen, blijf niet in een hoekje zitten, begeef je in de arena van het leven.” 

Ontmoeting met Will Barber 

De moedige vijftiger staat voor iets en dit leidt vaak tot onverwachte ontmoetingen. Zo leerde Stephan onderweg naar een revalidatie-oord in Frankrijk, onlangs de Franse artiest Will Barber kennen. Will kreeg felicitaties van Roger Waters voor zijn interpretatie van Pink Floyd’s Another Brick in The WallDe Franse genereuze steal-guitar specialist verklaarde spontaan tegen Stephan : “Mon amijouw teksten en de overgave van jouw muzikanten, raken mij. Kom zo snel mogelijk naar mijn opname-studio!” Deze woorden betekenden veel voor Stef en 6 weken later werd hij door Will en diens ploeg met open armen ontvangen. Hier een video-fragment dat voor Stephan de bijzondere ontmoeting weergeeft.  

Wie meer wil weten over de artistieke projecten van Stephan Galon of geïnteresseerd is om financiële of andere ondersteuning te bieden, kan contact opnemen via www.djulesfmj.com en/of een sms sturen naar Stephan op het nummer 0477 698 194 . 

Mode

Adrienne Fort met Pop-Up in Knokke-Heist

0
Adrienne Fort; het designlabel van exclusieve handtassen en unieke woonaccessoires. Elk item is ontworpen door Rita Van Heddegem en op ambachtelijke manier geweven in...

De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens

0
De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens in samenwerking met Woody wordt nu uitgebreid naar kinderen tot 10 jaar. Astrid...

Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel

0
Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel. We brengen een selectie van originele merken, speciale collecties en unieke stukken. Er is voor elk wat wils....

Veilinghuis Sotheby’s veilt de persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld

0
Veilinghuis Sotheby’s veilt in december een groot aantal persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld. Onder de hamer gaan meer dan duizend items uit zijn...