2 augustus , 2021

Minder vechtscheidingen in vergelijking met 2010

Slechts één op de zeventien gestrande huwelijken loopt tegenwoordig nog uit op een vechtscheiding, terwijl dat er in 2010 nog één op de vijf was. Ouders denken vaker aan het belang van hun kinderen, verklaren deskundigen.

In veruit de meeste van de 500 gevolgde koppels verliep de scheiding met de (inmiddels) ex-partner zonder ruzie en hoefde een rechter geen uitkomst te bieden. 

“Ex-partners zijn zich er steeds bewuster van dat een scheiding schadelijk kan uitpakken voor de kinderen”, zegt scheidingsbemiddelaar Saskia Braun, bestuurslid van de vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators). “Ze beseffen dat het in het belang van hun kroost en zichzelf is om te blijven werken aan een duurzame relatie.” 

Steeds vaker komen stellen in goed overleg tot een scheiding. De kosten van een rechtszaak zouden daarbij mee kunnen spelen, denken experts. “Dat is het ze niet waard”, zegt scheidingsadviseur Scott Martens.

Volgens het Expertisecentrum Kind en Scheiding is de echtscheiding langzaam maar zeker uit de taboesfeer gehaald. Ook zouden bewustwordingscampagnes van de overheid, die de negatieve effecten van een conflictscheiding op jonge kinderen benadrukken, mee hebben geholpen de afgelopen jaren.

Vaker dan voorheen wordt er bij een scheiding co-ouderschap afgesproken. Het gaat nu om een derde van de gevallen, waar dat in 2010 nog maar een kwart was. “Het komt bijna niet meer voor dat mensen een minimale ouderschapsregeling overeenkomen”, zegt Braun. 

LEES OOK DIT

Volg ons op instagram

LAATSTE ARTIKELS