Geleide natuurwandelingen in natuurreservaten Baai van Heist en Sashul

Op zondag 4 juli 2021 om 10 uur organiseert Natuurexploratie een natuurwandeling in de Baai van Heist. De tocht start aan het einde van de Zeedijk van Heist aan de voet van de voetgangersbrug (kleine witte vuurtorentje – Zeedijk nr. 64).  Onderweg kom je meer te weten over broedvogels van strand en duin, de zomerse bloei schorre en embryonale duinen. Om 14.30 uur is er op dezelfde startplaats vervolgens een natuurwandeling in het natuurgebied Sashul.  

Baai van Heist 

Tijdens deze natuurwandeling besteedt de natuurgids bijzondere aandacht aan de unieke vegetatie van de schorre en embryonale duinen en overgang naar strand.  Een boeiende wereld van planten met speciale aanpassingen om in deze extreme biotopen te overleven. 

Zeldzaamheden als blauwe zeedistel en zeewolfsmelk komen abundant voor in de jonge duinen en staan in deze periode in volle bloei. Aan de voet van de jonge duinen tref je de typische embryonale duinvormers aan.  Langs het pad door de jonge duinen en schorre vinden we aardbeiklaver, melkkruid, fraai duizendguldenkruid, grote ratelaar, kruipend stalkruid, echte koekoeksbloem…, een vegetatie die steeds meer evolueert naar een vegetatie van het zoete milieu.  In de jongste schorrestukjes kijken de deelnemers uit naar de bloeiende gerande schijnspurrie, klein schorrekruid en aan de voet van de embryonale duinen staan soorten als zeeraket & zeepostelein. 

Maar uiteraard wordt er ook gespot naar eventueel aanwezige broedvogels, zoals graspieper, veldleeuwerik, kievit of zelfs de zeldzame bontbek- of strandplevier, foeragerende doortrekkers en het aanwezige insectenleven, zoals de basterdzandloopkever en grote zandroofvlieg. 

Sashul 

Sashul is eigenlijk een oud opgespoten terrein dat volledig heroverd is door de natuur.  Doordat de zandige terreinen volledig ingesloten zijn door de oude bermen heerst er een microklimaat.  De vegetatie komt er overeen met de vegetatie van vochtige en droge duingraslanden. In deze periode komen dan ook de typische planten van schrale duingraslanden voor. Naast de algemenere soorten vind je er ook talrijke zeldzaamheden van het vochtige milieu als fraai duizendguldenkruid, moeraswespenorchis, aardbeiklaver en zompvergeet-mij-nietje.  In de droge duingedeelten ontdek je ondermeer geelhartje en als je geluk hebt het superzeldzame blauw walstro. 

De rijke flora van het gebied oefent dan weer een grote aantrekkingskracht uit op tal van insecten die profiteren van het warme microklimaat, dat er heerst tussen de hoge zandige bermen van het oud opgespoten terrein.  Je treft er dan ook veel vlinders, hommels en libellen aan. 

Het duinstruweel wordt bewoond door vogeltjes als grasmus, braamsluiper en zelfs nachtegaal. De hogere vegetatie van de haag biedt dan weer broedgelegenheid aan zwartkop, tjiftjaf, fitis, grote bonte en groene specht en Cetti’s zanger. 

Praktisch: Eigen mondmasker & voorinschrijving uiterlijk vòòr 22  uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden. 

Organisatie: Natuurexploratie. 

Gids: Patrick Demaecker – T 050 51.91.01 of 0475 407 929 

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis. 

Mode

Adrienne Fort met Pop-Up in Knokke-Heist

0
Adrienne Fort; het designlabel van exclusieve handtassen en unieke woonaccessoires. Elk item is ontworpen door Rita Van Heddegem en op ambachtelijke manier geweven in...

De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens

0
De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens in samenwerking met Woody wordt nu uitgebreid naar kinderen tot 10 jaar. Astrid...

Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel

0
Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel. We brengen een selectie van originele merken, speciale collecties en unieke stukken. Er is voor elk wat wils....

Veilinghuis Sotheby’s veilt de persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld

0
Veilinghuis Sotheby’s veilt in december een groot aantal persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld. Onder de hamer gaan meer dan duizend items uit zijn...