2 augustus , 2021

Een mooi gezond kleurtje of net niet

Genieten van de zon: de afgelopen dagen was daar hier in Knokke-Heist toch wel wat gelegenheid voor. Maar wie denkt door het zonnebaden een mooi gezond kleurtje te hebben gekregen, heeft het mis.

Ook al waarschuwen dermatologen en het KWF ons al jaren dat we niet af kunnen van het schoonheidsideaal dat een gebruinde huid gezond is. En daar moet volgens deskundigen toch verandering in komen.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Van alle kankerdiagnoses is 52 procent huidkanker, aldus het KWF. En deze aantallen nemen alleen maar toe. In 2019 kregen bijna 77.000 mensen de diagnose huidkanker. Dit is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.En dit kan zo niet langer doorgaan, vindt gezondheidswetenschapper Karlijn Thoonen. Zij onderzocht hoe ouders zichzelf en hun kinderen beschermen tegen de zon. “We hebben interviews gehouden met ouders en ouderen gedurende meerdere jaren een online vragenlijst laten invullen”.

(C) instagram – Karlijn Thoonen

Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek, zegt ze, is dat we af moeten van het schoonheidsideaal van een zongebruinde huid. “Het bruinen van de huid betekent eigenlijk al dat er schade is aan de huid,” legt Thoonen uit. “Bij een rode huid schrikken mensen vaak, maar bij een gebruinde huid denken mensen soms dat het gezond is.”


Maar dat is dus niet het geval. “Er is dan blijvende schade aan de huid en dus is het risico op huidkanker sterk verhoogd.” En dit is niet alleen een probleem voor volwassenen. Ook voor kinderen brengt zonnebaden risico’s met zich mee. “Bij kinderen is het nog schadelijker, omdat hun huid nog niet volledig ontwikkeld is.”

LEES OOK DIT

Volg ons op instagram

LAATSTE ARTIKELS