Doen we binnenkort aan inhaal- of bevrijdingsfeesten?

2021 moet zeker een beter jaar worden dan 2020. Met een beetje geluk ligt het dieptepunt van de coronacrisis achter ons en gaat vanaf nu alles bergopwaarts – behalve de covid-grafieken natuurlijk. Wat mogen we verwachten? Drie vooruitkijkers over de dingen waar we ons op kunnen verheugen. “2021 wordt echt een feestjaar.” Al lijken onze voorspellers soms een beetje te optimistisch. Maar dit even ter zijde.

Wordt volgend jaar alles beter? Trendwatcher Carl Rohde heeft er een hard hoofd in. “Eén ding wordt wel beter: het zit er dik in dat we covid achter ons laten en dat was de grote downer van dit jaar. Het kan in ieder geval niet veel slechter.”

Lichtpuntjes zijn er in 2021 absoluut, zegt toekomstdenker Tessa Cramer, lector designing the future bij Fontys. “Er zijn parallellen te trekken met de roaring twenties. Dat was ook een heftige tijd, maar wel eentje met heel veel vernieuwing.”

2021 wordt het jaar van de ‘opening-up’ zegt trendstrateeg Lieke Lamb van het Future Expertise Center. “Richting de zomer kun je er redelijkerwijs van uitgaan dat we weer naar buiten kunnen, dat de restaurants weer open zijn en dat de eerste events weer worden georganiseerd.”

Waar mogen we allemaal op hopen?

Inhaalfeesten

Om maar gelijk met het beste te beginnen: als het meezit, gaan we feesten als nooit tevoren. “Mensen die in 2020 een baby hebben gekregen, getrouwd zijn of een kroonjaar hebben bereikt, zullen dat in 2021 alsnog willen vieren”, zegt Lieke Lamb. “2021 wordt echt een feestjaar, waarin we alles proberen in te halen wat we het afgelopen jaar niet hebben kunnen doen.” Ze hoopt dat de overheid een groot landelijk feest zal organiseren om te vieren dat we van corona af zijn.

Summer of love en bevrijdingsweekend

Ook trendwatcher Rohde lijkt het een goed idee als de overheid een soort ‘bevrijdingsweekend’ organiseert. “Een heleboel mensen staan zo onder druk, dat het met enige uitwassen gepaard zal gaan als de stop weer van de fles mag. Het is handig als de overheid dat in goede banen probeert te leiden. Hoe langer je een wens hebt moeten verdringen, hoe groter de kans dat het explodeert zodra het weer kan. Een nieuwjaarsfeest op 1 juli bijvoorbeeld, vind ik geen slecht plan. Ik verheug me daar wel op.”

Als corona niet alsnog de boel verstiert, verwacht ook Cramer een ‘summer of love’. “Als het kan, zal er absoluut een eruptie zijn van alles wat we hebben moeten binnenhouden.”

Mondiale reisorgie

Als het allemaal weer kan, zullen de terrasjes en restaurants bomvol zitten, zijn concerten en festivals vast binnen no time uitverkocht en gaan we weer veel reizen, denken de vooruitkijkers. Carl Rohde verwacht een ‘mondiale reisorgie’. “Wie het nog kan betalen, zal zeker weer gaan reizen als het weer mag. Als er een land is dat niet knaloranje gekleurd is, gaan we ernaartoe en maakt iedereen zichzelf wijs dat het een noodzakelijke reis betreft.”

Tegelijkertijd zal de herontdekking van Belgie, die we dit jaar hebben gezien, in 2021 doorzetten bij een deel van de bevolking, denkt Rohde. “We zullen eerst een flinke tegenbeweging zien, maar we zullen de waarde van de schoonheid van dichtbij niet vergeten.”

Inhaalreizen en transprivacy

Ook Lieke Lamb verwacht dat we massaal ‘inhaalreizen’ zullen gaan maken. “Mits je een negatieve test kunt overleggen, want dat is waarschijnlijk waar we heen gaan. En dat is dan gelijk het begin van wat wij noemen ‘TransPrivacy’: vanwege de coronatesten en het vaccineren verlangt de overheid meer transparantie terwijl dat burgers erg op hun privacy gesteld zijn. Dat zal veel discussie en ook af-en-toe burgerlijke ongehoorzaamheid tot gevolg hebben.”

“Je zal bovendien een tweedeling zien tussen mensen die er zwaar doorheen zitten aan de ene kant, en mensen die alles hebben opgepot en het gaan uitgeven aan de andere kant.” Vliegen wordt in de toekomst veel duurder vanwege de duurzame ontwikkelingsdoelen, zegt Lamb, maar na de coronacrisis zullen luchtvaartmaatschappijen eerst mensen proberen te trekken met goede aanbiedingen. Iets om naar uit te kijken dus.

Aandacht voor wat er echt toe doet

Het valt Tessa Cramer op dat er in 2020 een groter besef is ontstaan voor wat er echt toe doet in het leven. “Mensen hechten nu nog meer waarde aan gezelschap, vrienden, familie, warmte en liefde. Ik vermoed dat velen weer naar buiten zullen spurten zodra het weer kan, lekker naar festivals, op reis en uit eten, maar misschien gaat het wel verder dan dat. Er hangt verandering in de lucht, misschien leren we beter begrijpen wat we belangrijk vinden.”

Ze noemt Black Lives Matter als voorbeeld. “Wereldwijd is ineens ruimte ontstaan om iets wat al heel lang suddert en bubbelt meer te adresseren. Ik heb het idee dat ook volgend jaar dit soort bewegingen, misschien ook de vrouwenbeweging, veel meer ruimte zullen krijgen om positieve verandering te brengen. Dat nieuwe morele kompas zie ik als een lichtpuntje dat enorm kan motiveren om dingen anders te doen.”

Dat momentum signaleert ook Carl Rohde. “Een van de weinige goede dingen die het afgelopen jaar ons heeft gebracht, is een gevoel van reset. We zijn gedreven om het leven en de samenleving te veranderen en te verbeteren. Van internationale supplychainketens tot hoe we met ons milieu en voedsel omgaan. Covid heeft ons een gevoel van urgentie gegeven, waardoor we met z’n allen een poging zijn gaan doen om de samenleving een andere wending te geven.”

Van priester naar feestbeest

Toch moet hij nog zien of dat in 2021 zo blijft. “Op het dieptepunt van een crisis nemen we onszelf vaak verbetering voor, maar als we eruit zijn is daar meestal weinig meer van over. Kijk naar F. Scott Fitzgerald. Die was zo onder de indruk van de Spaanse griep, dat hij heel serieus overwoog om priester te worden. Maar toen het over was, ging hij feesten en stortte hij zich op zijn boek The Great Gatsby. Zo gaat het vaak. Na de bankencrisis zou ook alles anders worden, maar vervolgens strompelden we weer vrolijk door. Covid heeft ons wel een heel krachtige uitnodiging gegeven om harder na te denken over wat echt belangrijk is in het leven. Het zou jammer zijn als we die kans laten liggen. Ik hoop dat we wat geleerd hebben en dat het ook blijft.” 

“Ik verheug me erop als we de dingen waarvan we nu aanvoelen dat de samenleving ze nodig heeft – gelijkheid, betrokkenheid, solidariteit, saamhorigheid, medemenselijkheid – verder gestalte gaan geven in 2021. Tegelijkertijd ben ik er niet dramatisch positief over dat dat gaat gebeuren.”

Mode

Adrienne Fort met Pop-Up in Knokke-Heist

0
Adrienne Fort; het designlabel van exclusieve handtassen en unieke woonaccessoires. Elk item is ontworpen door Rita Van Heddegem en op ambachtelijke manier geweven in...

De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens

0
De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens in samenwerking met Woody wordt nu uitgebreid naar kinderen tot 10 jaar. Astrid...

Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel

0
Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel. We brengen een selectie van originele merken, speciale collecties en unieke stukken. Er is voor elk wat wils....

Veilinghuis Sotheby’s veilt de persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld

0
Veilinghuis Sotheby’s veilt in december een groot aantal persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld. Onder de hamer gaan meer dan duizend items uit zijn...