De DS 3 Crossback E-Tense Executive is er

Hoe hilarisch Tesla’s Ludicrous Mode ook is, als een malle van je plek stuiven in een EV voelt toch een beetje tegenstrijdig. Als je het explosieve interne-verbrandingselement weghaalt, kun je dan je zero-emission leven niet beter op een gepast kalme manier leiden? Als je het zo bekijkt, is deze DS 3 Crossback E-Tense ergens best een geloofwaardige opvolger van de klassieke Citroën DS uit de jaren vijftig. Die weelderige, futuristische klassieker zal nooit worden overtroffen, maar de elektrische DS 3 doet op een bepaalde manier toch aan ’m denken. In plaats van sportiviteit heeft DS gekozen voor luxe als uitgangspunt voor haar merk-identiteit.

Dit helpt de DS 3 Crossback E-Tense om zich te onderscheiden van de auto’s waarmee ie z’n aandrijflijn deelt: de wat meer proletarische Peugeot e-208 en Opel Corsa-e. De accu van 50 kWh is goed voor een opgegeven actieradius van 320 kilometer en stuurt z’n energie naar een 136 pk sterke elektromotor op de vooras. Prestaties? Een beetje. Een top van 150 km/u en een 0-naar-100-tijd van 9,0 seconden bevestigen de notie dat de prioriteiten van DS ergens anders liggen.

DE AUTO IS EEN STATEMENT

Dus de DS 3 Crossback E-Tense van ons ook, in deze test. Deze auto is een behoorlijk statement. Slechts een paar discrete logo’s duiden op z’n elektrische aandrijving, maar de gewone DS 3 Crossback ziet er van zichzelf al een beetje dwaas uit. Ontwerp is natuurlijk een subjectief iets, maar dit is duidelijk een van die auto’s – net als bijvoorbeeld de Prius – die vooral bestaat om anders te zijn. Wij vinden ’m wel wat hebben.

De topversie van de DS 3 Crossback E-Tense heeft contrasterend nappaleer op z’n dashboard en deuren, maar zelfs de mindere uitvoeringen voelen luxueus aan op een manier die de concurrerende modellen van Hyundai en Kia niet voor elkaar krijgen. Alle aanraakpunten zijn van hoge kwaliteit, hoewel er in de deurvakken geen bekleding zit – en rammelende huissleutels zijn niet echt bevorderlijk voor je EV-zenmomentje. De diamantvormige, aanraakgevoelige knopjes hadden ze beter in de designstudio kunnen laten liggen. Mooi geprobeerd hoor, maar het werkt gewoon niet.

DS-technici hielden zich bezig met de achterwielophanging om de extra 300 kilo gewicht van de E-Tense op te vangen. Hoewel ie niet zo speels in het rond dartelt als een Mini Cooper SE, is dit heus een plezierige auto om mee onderweg te zijn. Door slim gebruik van geluidsisolatie heerst er een kalme sfeer, bandengeluid wordt sterk onderdrukt en steekt eigenlijk alleen de kop op als je grote dwarsrichels tegenkomt. Er is ook veel grip. De Eco-modus begrenst het vermogen tot 80 pk en je kunt de regeneratie opkrikken door de pook in B te zetten. Al is de remwerking dan niet sterk genoeg om de DS 3 met één pedaal te rijden.

LAADTIJD VAN DE DS 3 CROSSBACK E-TENSE EXECUTIVE

Met een 100-kW snellader heb je in 30 minuten weer 80 procent van je batterijlading terug. De 11-kW wallbox in je garage doet er 7,5 uur over, waarbij je het proces kunt optimaliseren via de inmiddels obligate app. De WLTP-actieradius is minder groot dan die van de Renault Zoe, Kia e-Niro of Hyundai Kona Electric, maar wel weer een stuk groter dan die van de Honda e of de Mini. De prijzen beginnen bij 38.400 euro, maar eigenlijk moet je deze chique versie hebben voor de volledige zintuiglijke DS-ervaring. Dat is immers de raison d’être van deze auto.

Bron: TopGear

Mode

Adrienne Fort met Pop-Up in Knokke-Heist

0
Adrienne Fort; het designlabel van exclusieve handtassen en unieke woonaccessoires. Elk item is ontworpen door Rita Van Heddegem en op ambachtelijke manier geweven in...

De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens

0
De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens in samenwerking met Woody wordt nu uitgebreid naar kinderen tot 10 jaar. Astrid...

Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel

0
Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel. We brengen een selectie van originele merken, speciale collecties en unieke stukken. Er is voor elk wat wils....

Veilinghuis Sotheby’s veilt de persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld

0
Veilinghuis Sotheby’s veilt in december een groot aantal persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld. Onder de hamer gaan meer dan duizend items uit zijn...