2 augustus , 2021

Chef Ignace De Savoye fier op vers

Chef Ignace De Savoye zet in zijn klassiek ingerichte interieur graag een al even klassieke keuken op basis van vis in de verf. Centraal staan verse producten. Kabeljauw of tarbot worden puur geserveerd om al hun smaken tot uiting te laten komen, met alleen een hollandaisesaus, een mosterdsaus of zelfs tomaat en basilicum. De uitstekende groene paling waar ze van ver naar de Dumortierlaan komen is één van de kenmerkende gerechten, net als de kreeft met citroenkruid, waaronder koraalsaus, harissa-botersaus of sinaasappelsaus om er maar een paar te noemen.

Ze staan bekend voor een vlotte, eerlijke en heerlijke keuken, ruime porties, versheid en kwaliteit. Het leveren van kwaliteit kost geld, het leveren van geen kwaliteit kost kapitalen. Wat gisteren goed was, moet vandaag beter. Elke dag opnieuw. Dat is de missie van de Chef.

Maar er is een voorgeschiedenis!

Geloof nooit dat vroeger alles beter was! In Frankrijk werden de hugenoten tussen 1570 en 1680 dusdanig vervolgd dat velen naar het buitenland moesten vluchten. Vaak naar Nederland of België, maar soms ook verder weg, naar Amerika en Zuid-Afrika.

Zo ook Jacques de Savoye (hij schreef “de” met een kleine d) die in 1688 via Zeeland naar de Kaap vertrok. Jacques wordt er een geslaagd immigrant en bestiert er een 15-tal jaren later een prachtig landbouwbedrijf aan de voet van de Napoleonsberg (nu Simonsberg) in Drakenstein.

Nu, ruim 300 jaar later, herinnert een wijngaard “Jacques de Savoye” nu “Vrede en Lust” nog aan die pionier.

In de tweede helft van de 20e eeuw leeft er in West-Vlaanderen ook een Jacques De Savoye die “De” weliswaar met een grote D schrijft, maar onmiskenbaar een ver familielid is. Zijn zoon, Ignace De Savoye, besluit kok te worden, verwezenlijkt zijn beroepswens via een opleiding aan de hotelschool te Wemmel en vele stages in binnen- en buitenland. Hij wist zich dusdanig te bekwamen dat hij in 1992 de grote stap waagt: van chef naar patroon met een eigen zaak in misschien wel de moeilijkste plaats van Vlaanderen: Knokke-Heist! Zo werd 1992 het geboortejaar van Restaurant De Savoye!

Vandaag kunnen we zeggen: met succes! Specialiteiten? Vis en schaaldieren, maar ook de vleesliefhebber wordt er door hem verwend!

Maar terug naar de geschiedenis: op zoek naar exclusieve en toch goed betaalbare wijnen voor zijn zaak reist patroon Ignace De Savoye o.m. naar Zuid-Afrika waar hij een aantal wijngaarden wil bezoeken. Hij neemt een verkeerde afslag en staat plots voor een wijngaard: “Jacques de Savoye”, de naam van zijn vader. Hij vraagt Jacques zelf te spreken. Maar men deelt hem tactvol mee dat hij daarvoor te laat is en nog niet zo’n beetje ook: een dikke 300 jaar. Er ontwikkelt zich een geanimeerd gesprek over het feit dat leden van een ver vertakte familie elkaar hebben getroffen door hun gemeenzame interesse voor wijn! Er zijn slechtere redenen om bij elkaar te komen !

  • Restaurant De Savoye
  • Dumortierlaan 18
  • 8300 Knokke-Heist
  • Tel.: 050 62 23 61
  • info@desavoye.be

LEES OOK DIT

Volg ons op instagram

LAATSTE ARTIKELS