Brillenmerk Karün komt naar KH

Brillenmerk Karün uit het Chileense Patagonië, is voor het eerst in Europa gelanceerd. Het brengt zijn nieuwste collectie naar Europa in samenwerking met optiekretailer GrandVision, zo meldt het merk in een persbericht.

In ons land via Pearle in de Dumortierlaan en GrandOptical.

Maar er was deze week nog meer nieuws. Wij van Karün hebben geweldig nieuws dat we graag willen delen met de lezers van hetzoute.com! Wij hebben onlangs een nieuw materiaal in onze collecties opgenomen dat nu deel uitmaakt van onze producten: Polycarbonaat.

Wat is polycarbonaat? Een beetje geschiedenis

Polycarbonaat is een kunststof die in het begin van de jaren vijftig werd ontwikkeld en tegen 1959 industrieel werd vervaardigd. De massificatie ervan verliep vrij traag, het was pas in de jaren zeventig dat het gebruik ervan wijd verspreid raakte en werd toegeëigend door de designwereld, die verschillende toepassingen vond voor de veelzijdige eigenschappen ervan. Een van zijn meest opvallende kenmerken is zijn kristallijne uiterlijk, dat samen met zijn slagvastheid, lage gewicht en veelzijdigheid, het tot een ideaal materiaal voor diverse toepassingen maakt.

Waar vinden we polycarbonaat?

Het heeft een zeer breed toepassingsgebied: we vinden het in ruimtevaarttoepassingen en vizieren, maar ook in producten voor dagelijks gebruik, zoals bouwplaten voor dakbedekking of dakramen, dienbladen voor levensmiddelen, helmen, veiligheidsbrillen, onderdelen voor elektrische en elektronische apparaten, afdekplaten voor autolampen, enz. In de geneeskunde vinden we het terug in couveuses voor pasgeborenen, vernevelaars en chirurgische apparatuur, aangezien dit materiaal het voordeel heeft dat het kan worden gesteriliseerd. Een andere veel voorkomende toepassing van polycarbonaat is informatieopslagapparatuur zoals CD’s en DVD’s.

Waarom denken we aan polycarbonaat?

Zoals we in andere blogposts hebben vermeld, wanneer we bij Karün de integratie van nieuw materiaal in onze producten evalueren, moet het ofwel aan een behoefte beantwoorden of een of ander negatief effect oplossen.

Afgezien van de eerder beschreven toepassingen van polycarbonaat, is dit polymeer een productiemateriaal dat veel wordt gebruikt in de optiekindustrie en dat veel afval genereert, zoals de wegwerpdemonstratieglazen of -kristallen van polycarbonaat die in showrooms worden gebruikt, of de resten en schaafsel die het resultaat zijn van het snijden van de kristallen. Wij vinden het dan ook bijzonder motiverend om dit materiaal in ons productieproces op te nemen, aangezien het ons in staat stelt de door onze eigen industrie veroorzaakte impact te helpen verminderen.

Van droom naar werkelijkheid

Het integreren van nieuwe materialen in onze collecties is geen eenvoudig proces; het vereist de betrokkenheid van verschillende gebieden van het Karün-team om de kenmerkende hoge kwaliteit van ons merk te garanderen en tegelijkertijd een circulair productieproces te waarborgen. Daartoe moesten we een grondige studie maken van de potentiële productielocaties voor polycarbonaat, om er zeker van te zijn dat we te maken hadden met gerecycled materiaal, dat het de vereiste mechanische eigenschappen bezat en dat het ook het volume kon leveren dat nodig was voor onze productie.

Zoals het kenmerk is van onze waardeketen werken wij samen met potentiële producenten van materialen die aan onze eisen voldoen. Momenteel hebben wij allianties voor de recuperatie van materiaal uit lenzenwinkels in verschillende landen, en indien nodig overwegen wij een leverancier van gerecycleerd polycarbonaat uit de automobielindustrie in te schakelen.

Mode

Adrienne Fort met Pop-Up in Knokke-Heist

0
Adrienne Fort; het designlabel van exclusieve handtassen en unieke woonaccessoires. Elk item is ontworpen door Rita Van Heddegem en op ambachtelijke manier geweven in...

De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens

0
De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens in samenwerking met Woody wordt nu uitgebreid naar kinderen tot 10 jaar. Astrid...

Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel

0
Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel. We brengen een selectie van originele merken, speciale collecties en unieke stukken. Er is voor elk wat wils....

Veilinghuis Sotheby’s veilt de persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld

0
Veilinghuis Sotheby’s veilt in december een groot aantal persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld. Onder de hamer gaan meer dan duizend items uit zijn...