Belgische Kunst beurs

De Belgian Art & Design Fair viert het maken—ergens tussen kunst en design. Maar vooral het maken op zich, zonder per se te categoriseren. Soms het een. Soms het ander. Meestal tussenin.

BELGIAN—als blik.

BA&DF richt zich op het werk van Belgische kunstenaars en ontwerpers. Wat in het buitenland vaak wordt opgemerkt, maar in eigen land even vaak over het hoofd wordt gezien. De blik is Belgisch, zonder meteen te definiëren wat dat betekent. Wat waarschijnlijk ook niet te definiëren valt. En wat vermoedelijk ook niet gedefinieerd wil worden. Maar eerder als tegenstrijdigheid wil bestaan. En die tegenstrijdigheid omarmt.

ART—aan de ene kant.

Het begrip kunst verwijst naar een domein. Een verzameling disciplines. Een veld. Tegelijkertijd is de kunstwereld voortdurend in beweging. Met steeds vernieuwende samenwerkingen tussen kunstenaars, galeries, tentoonstellingsmakers, verzamelaars, mecenassen en curatoren. BA&DF wil deze complexiteit een kans geven, om zich te tonen, en zich te ontwikkelen. Met gelijkgezinden en andersdenkenden—misschien vooral andersdenkenden. Met Tatjana Pieters als curator.

DESIGN—aan de andere.

Het begrip design duidt ook een domein aan.Een vakgebied. Een stiel. Met makers, ontwerpers, ambachten, bedrijven en producenten. Met objecten die verhalen vertellen. Met de hand gemaakt of hoogtechnologisch. Functioneel dan wel esthetisch. Individueel of in serie. En liefst van al: al het bovenstaande. Met Doorzon interieurarchitecten en Theo De Meyer als curatoren.

FAIR—als plek.

De fair als beurs. Als bijeenkomst. Als feest. In de Floraliënhal in Gent. Met een scenografie van tenten—om water buiten te houden, en om samen onder een dak te brengen. Een tent met een plein voor meubelstukken. En kunstwerken. Een tent met kamers en wanden voor galerijen en shops. Een tent voor een markt, met objecten op tafels. En allerlei tussenin. Een scenografie van Doorzon interieurarchitecten en Theo De Meyer.

BA&DF als funfair voor kunst en design.Twee verschillende werelden. Met zoveel meer werelden ertussen. Soms met elkaar. Soms zonder elkaar. Maar vooral, met en zonder samen.

tekst: Bart Decroos

Mode

Adrienne Fort met Pop-Up in Knokke-Heist

0
Adrienne Fort; het designlabel van exclusieve handtassen en unieke woonaccessoires. Elk item is ontworpen door Rita Van Heddegem en op ambachtelijke manier geweven in...

De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens

0
De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens in samenwerking met Woody wordt nu uitgebreid naar kinderen tot 10 jaar. Astrid...

Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel

0
Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel. We brengen een selectie van originele merken, speciale collecties en unieke stukken. Er is voor elk wat wils....

Veilinghuis Sotheby’s veilt de persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld

0
Veilinghuis Sotheby’s veilt in december een groot aantal persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld. Onder de hamer gaan meer dan duizend items uit zijn...