Alleen op je appartementje in deze tijden met een gebroken hart

In coronatijd staan relaties onder druk en zal niet ieder koppel in Knokke-Heist de eindstreep halen. Wat als je juist nu – terwijl de horeca dicht is en er nauwelijks afleiding te zoeken is – met een gebroken hart zit? Nieuwbakken singles Marieke en Stephanie maken een zware tijd door met een gebroken hard.

De relatie van Marieke (32) liep in juni net na de lock down stuk, na drie jaar. Ze denkt dat de coronacrisis een rol heeft gespeeld in de breuk. “Het heeft zeker niet geholpen. Door de coronamaatregelen is mijn hele leven veranderd: ik ben bijna al mijn werk kwijt, was net verhuisd naar een nieuwe stad – zijn stad, waar ik verder niemand kende – en kon daar niets opbouwen omdat alles ineens dichtging. Ik had plots niets meer te doen, terwijl zijn leven gewoon doorging zoals voorheen. De dingen die al niet goed gingen in de relatie, werden nu pijnlijk duidelijk. De coronacrisis heeft versneld wat al gaande was.”

Nu ze weer alleen is, voelt ze zich eenzamer dan ooit. Ze heeft haast geen werk, woont weer op zichzelf en kan door de coronamaatregelen nauwelijks afleiding zoeken om aan iets anders te denken dan haar ex. “Ik heb dit jaar al zoveel klappen gehad door corona, nu komt daar nog een grote klap bij. En mogelijkheden om mijn gedachten te verzetten zijn er bijna niet. Normaal gesproken zou ik lekker naar feestjes gaan en veel werken; dat kan nu allemaal niet. Wandelen heb je op een gegeven moment ook wel gezien.”

Ook Stephanie (34) heeft het zwaar. Ze is sinds eind juni vrijgezel, na een relatie van negen jaar. “Ik was erachter gekomen dat hij al een tijdje vreemdging met een collega”, vertelt ze. “Ik heb hem eerst nog een kans gegeven – hij was net 40 geworden, misschien is het een midlifecrisis, dacht ik nog – maar hij bleef maar twijfelen of ik het wel voor hem was. Dat trok ik niet langer. Ik heb hem voor de keuze gesteld: of je gaat helemaal voor me, of we kappen ermee. Helaas pakte dat anders uit dan ik had gehoopt.”

Het huis waarin ze samenwoonden was gelukkig van haar, dus hij was degene die weer bij zijn ouders moest intrekken. Maar hoewel ze altijd goed alleen heeft kunnen zijn, is de huidige situatie iets te veel van het goede. “Ik voel me best eenzaam. Toen mijn vorige relatie uitging, ging ik ieder weekend met vriendinnen op stap, shoppen in de Lippenslaan, wijntjes drinken. Dat laatste kan nu niet. Natuurlijk kun je wel één op één afspreken bij iemand thuis, maar dat is toch anders. Ik heb afleiding nodig om mijn gedachten te verzetten. Naar mijn werk mag ik ook al niet meer. Nu zit ik de hele dag alleen thuis.”

Tinder installeren?

Nieuwe mannen ontmoeten is ook gecompliceerder nu de horeca weer dicht is. Marieke: “Vóór corona kon je naar de kroeg gaan, misschien iemand tegenkomen en even kijken of je nog een beetje in de markt lag. Die tussenstap is nu weg, je moet gelijk echt gaan daten. En waar spreek je dan af, de eerste keer? Ik ga niet gelijk naar iemands huis.”

Stephanie moet er voorlopig niet aan denken. “Ik zit graag in een relatie, vond het heerlijk om leuke dingen te doen samen. Dat mis ik heel erg en dat zou ik heel graag weer willen. Maar zo’n lockdown maakt het er niet makkelijker op om nieuwe mensen te ontmoeten. En om nou een app als Tinder te installeren… ik weet nog niet goed wat ik daarvan vind.”

Iedereen heeft het er wel over dat we op eenzame ouderen moeten letten, zegt Marieke, maar eenzame singles, zeker diegenen die net vrijgezel zijn geworden, moeten we ook niet uit het oog verliezen. “Je kunt er echt aan onderdoor gaan. Als ik mijn vriendinnen en mijn ouders niet had, zou ik niet weten hoe ik eraan toe was.”

Zo voorkom je dat je eraan onderdoor gaat:

  1. “Schrijf erover. Door het op te schrijven, laat je het los. Je verandert je perspectief, je hersenen bekijken het letterlijk van de andere kant. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen: Wanneer was onze relatie op zijn best? Wanneer op zijn slechtst? Hoe is het nu precies gekomen dat we uit elkaar zijn gegroeid? Wat is de les die ik hieruit wil meenemen? Door daar elke dag even over te schrijven, geef je jezelf de tijd om stil te staan bij de relatie. Als je niets anders meer kunt schrijven over die vragen, verbrandt, verscheur of begraaf je ze ritueel. Vastpakken en wegdoen, dat is in de kern het proces waar je doorheen moet.”
  2. “Hoe moeilijk ook: minimaliseer het contact met je ex. Zoek elkaar in elk geval de eerstkomende maand niet op. Anders word je als vanzelf in het patroon getrokken dat in de relatie waarschijnlijk al ongezond was, want het is niet voor niets uit. Probeer niet te veel bezig te zijn met de ander, dan houd je jezelf gevangen. Focus op jezelf.”
  3. “Beweeg. Maak een wandeling op het strand, ga sporten op de dijk of langs het Lakesidemeer. Daarbij komen stofjes vrij die je net weer iets meer zin in het leven geven.”
  4. “Vind de balans tussen stilstaan (zwelgen) en verdergaan (jezelf vermanend toespreken). Heb maar even lekker liefdesverdriet, dat hoort erbij als je iemand hebt liefgehad. Het doet zeer als diegene weggaat, heb het maar gewoon kut. Om daarna weer naar de toekomst te kijken en naar de mogelijkheden en misschien wel leukere personen die nu op je pad kunnen komen.”
  5. “Zoek de allerbeste tip in jezelf. Ga op zoek naar wat voor jou werkt. Wat heb JIJ nu nodig? Dat kun je zomaar kwijtraken als je in je liefdesverdriet steeds gefocust blijft op die ander.”

Mode

Adrienne Fort met Pop-Up in Knokke-Heist

0
Adrienne Fort; het designlabel van exclusieve handtassen en unieke woonaccessoires. Elk item is ontworpen door Rita Van Heddegem en op ambachtelijke manier geweven in...

De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens

0
De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens in samenwerking met Woody wordt nu uitgebreid naar kinderen tot 10 jaar. Astrid...

Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel

0
Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel. We brengen een selectie van originele merken, speciale collecties en unieke stukken. Er is voor elk wat wils....

Veilinghuis Sotheby’s veilt de persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld

0
Veilinghuis Sotheby’s veilt in december een groot aantal persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld. Onder de hamer gaan meer dan duizend items uit zijn...