1 augustus , 2021

Alle Knokke-Heistenaars op TikTok

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van TikTok.

De situatie

Elke dag is er minstens één nieuwtje over het snelstgroeiende social medium van dit moment: TikTok. Trump ruziet met de Chinezen, ouders miepen over de herrie en puistige (pre)pubers zijn er juist dol op. Dansjes, liedjes en bakken vol grappen worden binnen een minuut je netvlies opgeslingerd. Maar hoe doe je nu een beetje leuk mee? TikTok-expert Joey Scheufler legt het uit. 

De spelregels

1. Ga vooral niet een potje leuk lopen te zitten te doen

“Het is één grote misvatting dat TikTok vooral voor twaalfjarigen is”, weet Scheufler. “De helft van de gebruikers is inmiddels 25+ en sinds corona heeft het medium een enorme vlucht genomen. En dat is leuk. Maar blijf als dertigplusser in vredesnaam weg bij de kindervideo’s en ga niet ineens een jolig dansje doen of een guitige playbackshow doen. Daar kom je alleen maar mee weg als je Bart Kael bent.”

2. Alles is oké

Waar op Instagram alles nep is, draait het bij TikTok juist om echt, vertelt Scheufler. Probeer je niet beter voor te doen dan je bent, want kijkers prikken er dwars doorheen. Laat je buik dus lekker hangen, je afwas op het aanrecht staan en schroom ook niet om net dat stukje industrieterrein op de achtergrond mee te pakken. “Het gaat om de inhoud. En het mooie is, mensen zijn veel vriendelijker op TikTok dan op andere kanalen. En loopt er iemand wel te haten, dan wordt ‘ie gauw genoeg door anderen daarop aangesproken.”  

3. Leren is het leukst

Fervente TikTokkers als Carli d’aMelio, Markielucas, Jesse van Wieren of Lorenzo Dinatelle kun je natuurlijk volgen om erbij te zijn. Maar, nog leuker is het om video’s te volgen over doe-het-zelven, van huis tot tuin en keuken. Je hoeft niet te zoeken, de video’s ploppen zo op in je scherm. “Kun je zelf ook iets goed, deel het dan naar hartenlust. Er is altijd wel iemand die er blij van wordt.”

4. Lekker hashtaggen

Een rondje langs de tieners leert dat #fyp een belangrijke is. For Your Page betekent dat, en met die # ervoor heb je meer kans om bij kijkers in de feed terecht te komen. Bij TikTok gaat het namelijk niet om volgers, maar om bereik. De videostroom is oneindig en volgens Scheufler zijn er vooralsnog veel meer gebruikers dan video’s, dus leef je vooral lekker uit. Voor de lol, maar ook commercieel is dat een slimme zet. Want hoe leuk is het om nieuwe studenten voor je technische opleiding te werven, door te laten zien hoe je een raket in elkaar schroeft? #raket #diy #fyp. 

5. Laat ze

Vraag je kind vijf minuten naar het leukste van TikTok en je krijgt een tsunami aan katten met mutsjes, colaflessen met mentos en volwassen mannen die vliegensvlug een rol plakband om hun hoofd wikkelen, te verstouwen. Slik je ‘wat ís dit?’ en ‘gatver’s’ prompt weer in. Zij kijken wat zij willen en jij moet lekker je eigen feed vormen. En laat het vooral uit je hoofd om je eigen funny vids met je kroost te delen. Niemand wil immers met zijn grootmoeder in de Dino’s of Yssis staan.

LEES OOK DIT

Volg ons op instagram

LAATSTE ARTIKELS