20 nieuwe streekproducten

Twintig nieuwe producten krijgen de erkenning van ‘100% West-Vlaams streekproduct’, zes hoeve- en streekproducenten en één streekhoekje dragen voortaan het label ‘100% West-Vlaams’.
Dat werd beslist door de erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de erkenningscommissie hoeveproducenten (Inagro) midden juni 2021.


In totaal zijn er nu reeds 537 erkende streekproducten en 403 producenten en verkooppunten die het label kregen.

20 nieuwe streekproducten
Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt uit binnen de categorieën brood, gebak, vlees en charcuterie, streekbieren, confituren en chocolade. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen.


In het Brugse Ommeland mag De Jachthoorn uit Ruddervoorde voortaan hun Ruddervoords patépotje, boerenpaté, droge worst, Baliebrugse mosterdspek en ovengebakken vleesbrood ‘100% West-Vlaams’ noemen. Richting de kust zijn de pralines Ostend Honey en Poppolou Rocks van chocolatier Olivier Willems uit Oostende ook erkend. Verder zijn er verschillende bakkerijen die erkenning kregen voor hun koeken en brood: Oostendse zeebeschuit van Bakkerij Desmedt, splitwafels en glazuurspeculoos van Bakkerij Vanheste (beide uit Oostende) en Knocks Polderbrood van Bakkerij Philippe uit Westkapelle.
In de Westhoek zijn de Zonnebeekse lange vingers van Slagerij Hans en Ann uit Zonnebeke aan de lijst toegevoegd en in de Leiestreek zijn het desem brood en desem croissants van ExtraBrood (Wielsbeke) erkend. Zoetemoendje uit Heuvelland voegt nog extra producten toe aan hun reeds erkende streekproducten: confituren en pickels.
Van de 20 nieuwe streekproducten zijn er 4 nieuwe streekbieren, namelijk de streekbieren van Brouwerij ’t Verzet uit Anzegem: Oud Bruin en Oud Bruin Vineyard, Cherry en Oak Leaf.
13 nieuwe producenten en 1 streekhoekje
Naast zeven nieuwe streekproducenten (Bakkerij Desmedt, Bakkerij Vanheste, Bakkerij Philippe, Brouwerij ’t Verzet, ExtraBrood, Olivier Willems en Slagerij Hans & Ann) zijn er ook 6 nieuwe hoeveproducenten. Ze bieden kwaliteitsvolle 100% West-Vlaams producten aan met een verhaal die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden.
In het Brugse Ommeland zijn de hoevewinkels ‘t Schuurke uit Zwevezele en De Veldbloem uit Lichtervelde voortaan erkende verkooppunten. Het vlees van Limousin Rabaut (Knokke-Heist) en de zuivelproducten van Schapenmelkerij De Maekemeersch (Torhout) dragen nu ook het label. De automatenshop van De Vlashoeve uit Uitkerke voegen we nog toe aan het lijstje in de regio.
Naast de uitbating van ’t Kakelend Kippenmuseum in Keiem werd recent gestart met de productie van zuivelproducten onder de naam ‘t Boertje dat nu ook de erkenning kreeg.
Verder krijgt één ‘streekhoekje’ een erkenning: dit is een streekwinkel, delicatessezaak, buurt- of hoevewinkel in West-Vlaanderen waar een assortiment ‘100% West-Vlaams’ hoeve- en streekproducten verkrijgbaar is. ‘t Spendiege uit Roesbrugge-Haringe is voortaan de trotse eigenaar van het label ‘100% West-Vlaams’.

  • ‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit. De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label en het concept. Zowel hoeve- als streekproducenten maken kans op het kwaliteitslabel.

Mode

De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens

0
De unieke capsulecollectie Billie-Ray x Woody van Astrid en Bram Coppens in samenwerking met Woody wordt nu uitgebreid naar kinderen tot 10 jaar. Astrid...

Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel

0
Étoile is niet je typische kinderschoenenwinkel. We brengen een selectie van originele merken, speciale collecties en unieke stukken. Er is voor elk wat wils....

Veilinghuis Sotheby’s veilt de persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld

0
Veilinghuis Sotheby’s veilt in december een groot aantal persoonlijke spullen van modeontwerper Karl Lagerfeld. Onder de hamer gaan meer dan duizend items uit zijn...

3000 premium designermerken exclusief voor onze lezers

0
Met één klik krijgen de lezers van hetzoute.com dit weekend toegang tot wel 5 miljoen producten van meer dan 3000 premium designermerken! Ontdek het...